Сублимация зауыты
ТМД елдерінің аумағындағы ең үлкені
Сублимация – консервациялаудың ең жетілдірілген әдістерінің бірі. Сублимация үшін ешбір химия немесе консерванттар қажет емес және қаптаманың түріне байланысты сублимацияланған өнімдерді орташа есеппен 5-10 жылға дейін, ал қаптаманың арнайы түрлерін пайдаланған кезде 50 жылға дейін сақтауға болады.
FRUTTA сублимация зауыты шикізатты тиеу бойынша сублимацияланған жемістер мен жидектерді өндірушілердің әлемдегі ең ірі үштігіне кіреді.
Көкөністер мен жеміс-жидек өнімдерін мұздатудың өзіндік ерекшеліктері бар. Өнімдерді мүмкіндігінше табиғи қалпына жақын түрінде сақтау үшін арнайы суық өңдеу технологиясы қажет.
Бірден мұздатып қатыру қысқа уақыт ішінде өте төмен температура өнімге қалай әсер ететінін қарастырады. Бірден мұздатып қатыру кезінде жемістер толығымен және тез қатады, бұл олардың сыртқы қалпы мен сапасын жақсы сақтап қалуына әсер етеді. Көкөністер мен жемістер пішінін, түсін және тағамдық қасиеттерін бойында сақтайды.
Орталық Азиядағы өнімділігі ең жоғары бірден мұздатып қатыру камералары (IQF) сағатына 8 тоннаға дейін өнім мұздата алады.
Тамақ өнімдерін сублимациялау процесі келесідей орындалады: өнім мұздатылады, содан кейін сублимация камерасына жіберіледі, онда терең вакуум мен сөрелерді 40-50 °C дейін қыздыру жағдайында судың қатты күйден бірден газ түріндегі күйге өту процесі жүреді.
Осылайша, өнімнің бастапқы пішінін, оның бүкіл дәмі мен пайдалы қасиеттерін сақтап, ал өнімнің салмағын 5-10 есе азайтуға болады. Сублимация процесі аяқталғаннан кейін өнім камерадан шығарылып, герметикалық түрде қапталады.
Егер мұздатылған жидекті камераға салып, сублимация процесін бастаса, ондағы ылғал жемістің құрылымы мен пішінін өзгертпестен жидектен шығып кетеді. Соған қарамастан, жидек тек пішінін ғана емес, сонымен қатар барлық қоректік заттарды, соның ішінде дәрумендер мен ақуыздарды бойында сақтайды. Бұл қалай десеңіз, сублимация кезінде өнімді қыздыру, кептіруге қарағанда, қатты қызып кеткенге дейін жеткізбейтініне байланысты болуы мүмкін, ал камерада өнімнің оттегімен тотығуы болмайды.
ТЕХНОЛОГИЯ БОЙЫНША СЕРІКТЕСТЕР:
1996 жылдан бері тамақ өнімдерінен ылғалды аса тиімді кетіру бойынша әлемдік нарық көшбасшысы DEVEX, KAHL тобының мүшесі, Бремен қаласында (Германия) Тамақ өнімдерін сублимациялау технологияларын әзірлеу жөніндегі өзінің инновациялық орталығы бар. Технологияларды жеткізу картасы 20-дан астам елдегі барлық континентті қамтиды. ТМД-дағы тәжірибесі – кофені сублимациялау бойынша ең ірі зауыт Санкт-Петербург қаласында (Ресей). Жемістер мен жидектерді сублимациялау бойынша DEVEX-тің ең ірі тұтынушылары: Орегондағы Chaucer Foods (АҚШ) бір цикл үшін 48 тонна, Diana Foods (Франция) бір цикл үшін 60 тонна, PARADISE FRUITS (Германия) бір цикл үшін 20 тонна, Otto Suwelack (Германия) бір цикл үшін 36 тонна.
Қарау саны: 303
Сақталған: 23.11.2022